Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Průzkum na Slovensku ukázal, že Nutri-Score pomáhá při výběru potravin

Průzkum na Slovensku ukázal, že Nutri-Score pomáhá při výběru potravin



Datum konání:
24.6.2021

Do jaké míry dokáží informace na obale potravin ovlivnit nákupní chování spotřebitelů? Na tuto otázku se zaměřil nový průzkum, který v dubnu 2021 na vzorku 1000 respondentů v ekonomicky aktivní vrstvě obyvatelstva od 18 do 70 let s reprezentativním zastoupením všech regionů na Slovensku realizovala Fakulta ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Průzkum potvrdil, že nutriční označování na přední straně obalu systémem Nutri-Score může spotřebitele motivovat při výběru nutričně vyváženějších produktů a ke zdravému stravování.

V průzkumu si měli respondenti vybrat ze tří kategorií produktů, které byly bez nutričního označení na přední straně obalu a s označením Nutri-Score s příslušným písmenem. V každé kategorii produktu (cereálie, jogurt, proteinová tyčinka) byly v nabídce různé, ale srovnatelné typy produktů. "Ve všech kategoriích se v případě označení Nutri-Score na obalu chovali spotřebitelé zodpovědněji ke svému zdraví a sahaly po produktech s lepší výživovou hodnotou," potvrzuje doc. Ing. Radovan Savov, PhD., proděkan Fakulty ekonomiky a manažmentu, Slovenské poľnohospodárské univerzity v Nitre.

Základní zjištění průzkumu potvrzuje, že při srovnání uspořádání produktů z hlediska jejich nutriční kvality bez a s označením Nutri-Score je možné vidět výrazně vyšší srozumitelnost a chápání spotřebitelů v případě uvedení indikátoru. Až o 32,6% více respondentů změnilo své rozhodnutí ve prospěch pozitivnější vyváženější potraviny, pokud tam bylo uvedeno hodnocení Nutri-Score. Z průzkumu také vyplynulo, že velikost bydliště, BMI a ani zdravé stravování nemají vliv na zlepšení výběru z hlediska nutriční kvality. Nicméně pozitivní korelaci průzkum odhalil při proměnných příjem a vzdělání, čili existuje tendence lidí s vyšším příjmem a vzděláním zlepšit svůj výběr potravin i na základě nutričního označení Nutri Score na přední straně obalu.

Průzkum realizovala Fakulta ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pro Pro Nutri-Score Aliancii. Tu na jaře roku 2021 založili přední slovenské asociace zaměřené na výživu a prevenci nemocí, společně se zástupci spotřebitelských organizací, akademického sektoru obchodníků i potravinářů.

Prezentace ke stažení

Více informací: www.nutriscoreslovakia.sk/wp-content/uploads/2021/06/Vysledky-spotrebitelskeho-prieskumu